11 Aralık 2019 Çarşamba

Değişim Sürecinde Türkiye: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sosyo-Ekonomik Bir Değerlendirme


     Üniversite yıllarından beri sıkı takip ettiğim Mahfi Hoca"nın kitaplarını sosyal mecralarda merakla inceliyordum ki onlardan birisini geçtiğimiz hafta okuma fırsatı bulabildim. Kendi kişisel blogundan da Mahfi Hoca"nın 2013 yılından beri yazdığı tüm yazılarını okudum, kendisi son derece aydın ve gençler için yol gösterici bir insan. Birçok tavsiyesini dikkate alarak ben de bizlere sunmuş olduğu tavsiyelerden istifade etme fırsatı buldum.

     Mahfi Hoca"nın takipçileri onu öylesine severler ki bunu blogundaki yorumlarından anlayabilirsiniz. Her daim siyasete atılması gerektiğine dair isteklerini belirtirler ona. Oysa Mahfi Hoca, hiçbir zaman siyasetle ilgilenmeyeceğini belirtmesi bir yana, tüm yazılarında da gözlemleyebileceğiniz üzere tek isteğinin ileri gitmek olduğunu vurgular. Ne sağdan ne soldan gelir size anlattıkları, tek gördüğünüz toplumun topyekun gelişmesidir. Bu kitapta da durum aynıdır.
Mahfi Eğilmez"in kişisel blogu "kendime yazılar"

     Aslında bu kitap da müreffeh ülkelerin arasında yer edinebilmek adına birçok tavsiye ile dolu. Öncelikle Osmanlı"dan günümüze yapılan tüm hatalar gözler önüne seriliyor. Sakın bunların zorlu denklemlerin yer aldığı, ürpertici ekonomik modeller üzerinden tartışıldığını düşünmeyin, aslında ileriye gitmenin yolu okumaktan, düşünmekten, sorgulamaktan geçiyor. Demokrasiyi de unutmamalıyız diye düşünüyorum.

     Demokrasi başlığı altında değerlendirmelerde bulunmak gerekirse, Mahfi Hoca bu konuda ülkeleri iki kategoride topluyor. İlk kümede gerçek demokrasiyi yaşayan ve yaşaması için kurumları savunan ülkeler, ikinci kümede ise ahbap-çavuş demokrasileri yer alıyor. Tahmin edersiniz ki biz ikinci kümede yer alıyoruz. En belirgin özelliğimiz bir demokrasimizin var olduğu belirtilmesine karşın, iktidarda olanların ülkedeki tüm kurumları, sektörleri ve stratejik bölgeleri ele geçirmesiyle kendi tahakkümünü kurmasıdır. Mahfi Hoca bu konuda oldukça hassas ve ilerlemenin önündeki engellerin başında yukarıda yer alan olumsuzlukları özellikle belirtiyor. 
Mahfi Hoca"nın diğer bazı kitapları

    Tüm olayların tarihsel sırayla anlatılıyor olması, kitabın dilinin sade olması kitabı oldukça anlaşılır kılıyor. Dönem dönem gelen eleştiriler sayesinde dönemler arası kıyas yapma imkanı mevcut. Dolayısıyla ekonomik açıdan artısıyla eksisiyle  her hükumet için bir karne mahiyetinde bu kitap. Yazarın ülke ekonomisiyle ilgili farklı kitapları da bulunmakla birlikte, diğer kitaplarını da okumak üzere sabırsızlanıyorum..


    Bir başka incelememde tekrar görüşmek üzere..   



   

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder