4 Aralık 2019 Çarşamba

Ecevit"in Anıları "12 Yıl Saklı Tutulan Veda Sohbetleri"

      Bu seneki 47. kitabım ile tekrar karşınızdayım. Bu hafta da tarih ve siyaset üzerinden ilerlemeye devam ettim ve sizlere Ecevit"in Anıları"nın anlatıldığı bu kitap hakkında bilgi veriyor olacağım. 

      Öncelikle şunu söylemeliyim ki yaş itibariyle Ecevit Dönemi"ni kıyısından köşesinden hatırlamakta olan bir genç olarak kendisine hayranlığım fazla. Tarih ve siyasete olan ilgimden dolayı Ecevit ile tanışıklığım Dsp dışında ortaokul yıllarıma dayanmakta. Kendisi Türk Siyasetinde Kıbrıs Fatih"i olarak anılıyor, bu sebeple ülkemiz için önemli bir siyasetçi ve devlet adamı. 
Kıbrıs Fatihi - Rauf Denktaş ve Türk Askeri

      Kitap"ta Ecevit"in okul yıllarından itibaren ölümüne kadar olan süreç anlatılıyor. Böyle önemli bir şahsiyetin ilk gençlik yıllarında yaşadığı zorlukları görünce insan ister istemez hayret ediyor.Özellikle Rahşan Hanım"ın desteği onun bu başarılarında yadsınamaz bir faktör olarak göze çarpıyor.
Bülent Ecevit, Eşi Rahşan Ecevit ile birlikte

      Kitap boyunca Ecevit"in yaşadığı hayatın dolu dolu bir hayat olduğu hissiyatına kapılıyor insan. Özellikle çıktıkları turnelerde atlattıkları suikast girişimleri oldukça tedirgin edici. Tabii tüm bu zorluklar belki de onun bu azminin bir itici gücüydü. Öyle ki, 1974 yılında Kıbrıs Adası"na gerçekleştirdiğimiz barış harekatı o dönem için ülkemiz adına birleştirici olabilecek tek ulusal hadise idi. Harekat dönemindeki birlik - beraberlik bir daha uzunca bir süre sağlanamadı, özellikle 80"e doğru ülkemize bu beraberlikten eser kalmadığı gerçeği düşünüldüğünde bu koşullar altında kendisinin ne kadar büyük bir lider olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Kitapta 2000 yıllarda ülkemizde yaşanan kriz"de Ecevit"in rolü ve anayasa kitapçığının fırlatılması olayının perde arkası da anlatılmakta. Tabii Rahşan Hanım ile de yaşanan mütevazı hayatın güzelliği de kitap boyunca okuyucuya eşlik ediyor, yani şimdiki siyasilerimiz gibi lüks ve şatafat o zamanlar pek yok.
Kitap Tasarımı bu şekilde.

      Bu kitabı okumak bana ne kattı derseniz, böylesine kıymetli bir insanı kendi sözleri ile, kendi aktarımları ile dinleme ve değerlendirme fırsatı buldum. Kıymetli bir devlet adamının nasıl olması gerektiğine dair bolca bilgi edindim. Tabii günümüz Türkiye"si ile de bir mukayese fırsatı bulmuş oldum.

      İlerleyen incelemelerimde görüşmek üzere esenlikler dilerim.... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder