27 Kasım 2019 Çarşamba

2019 Yılı Ekim Ayı Sıcaklık Analizi ve Uzun Yıllar Ortalama Sıcaklıklarıyla Mukayesesi

     Herkese tekrar merhaba. Uzun yıllardır meteorolojik olaylara büyük bir ilgim bulunmakta, bunun bir yansıması olarak gözüm hep havalarda :) Şaka değil, gerçek anlamda gözüm küçüklüğümden beri hep havadaydı. Bunun iki sebebi var, ilki bir yakınımın hediye ettiği Dünya ve Uzay adlı kitap, ikinci sebebi ise benim kar sevdam. İlki benim gökyüzü, coğrafya ve meteoroloji alanlarına ilgimi artırırken ikincisi kış boyunca pencere kenarlarında nöbet tutmama neden oldu :) Hazır fırsatını da bulmuşken her yıl istisnasız takip ettiğim aylık sıcaklık analizlerini burada sizlerle paylaşmak, bu sayede de arşivlemek istedim.

İşte çocukluğumda okumaya doyamadığım kitap :)
     Ekim ayı benim zihnimde turuncunun, sonbaharın, yağmurların ve kısalan günlerin karşılığıdır. Son yıllarda ne yazık ki durum böyle değil, tamam günler kısalıyor ama özellikle bu sene yaşadığım şehir olan Bursa ve çevresinde kurak ve normalinde sıcak bir Ekim ayı geçirdik. Uzun yıllar gözlemlerime göre her Ekim ayının 29"una doğru bir soğuk gelirdi ve Uludağ"ın yamaçlarında kar sınırı 1000 mt."ye kadar inerdi. Bu sene aynı soğuk hava dalgası, Uludağ"ın zirvesinde dahi kar yağışına sebep olamadı. Son yıllarda Uludağ"da sezon süresinde anlamlı bir kısalış var ki bu da geçmişe nazaran sıcak geçen sonbaharların bir göstergesi. Bursa adına konuşacak olursak şehrin uzun yıllar Ekim ayı sıcaklık ortalaması 15.4 derece iken bu sene gerçekleşen değer 17.9 ile normallerin 2.5 derece üzerinde olmuştur. Aşağıdaki tabloda Bursa için 2019 yılı tüm ayların ortalama sıcaklık değerleri gösterilmektedir.

Kaynak: weatheronline.co.uk
      Türkiye genelinde de durum çok farklı değil, özellikle İç Anadolu"da yer yer normallerin 4 derece üzerinde Ekim ayı geçiren şehirlerimiz var. Özellikle kırmızı ve kırmızıya yakın olarak gösterilen bölgelerde 2019 yılı Ekim ayında ortalama sıcaklıklar normallerinden ciddi ölçüde sapmış vaziyettedir.

Kaykan: Meteoroloji Genel Müdürlüğü

      Bu bakımdan Ekim ayının ülkemiz adına gayet tatsız tuzsuz geçtiğini söyleyebilirim. Aşağıda son 8 yılın Ekim aylarına ilişkin tabloda da görebileceğiniz üzere 2019 Ekim ayı 2012 Ekim ayından sonra Bursa için en sıcak 2. Ekim ayı olmuştur.


Kaynak: weatheronline.co.uk
      Türkiye genelinde de durum çok farklı değil, durumun ciddiyetini kavrayabilmek adına aşağıda son 2 yılın aylık ortalama sıcaklıklarının uzun yıllar aylık sıcaklık ortalamasıyla mukayesesini gösteren tabloyu iletiyorum. Tabloda kırmızı çizgi uzun yıllar ortalama sıcaklıklarını göstermek iken mavi çizgi 2018 yılını, yeşil çizgi 2019 yılını göstermektedir. 2019 yılında ülke genelinde sadece 2 ay için normallerine yakın sıcaklıklar gözlemlenirken geri kalan tüm aylarda sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmiştir.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü
      Sonuç olarak ülke genelinde sıcak bir Ekim ayını geride bıraktık, Kasım ayı ülke genelinde Ekim ayından daha da sıcak seyrediyor. Dolayısıyla 2019 yılı da rekor ortalama sıcaklık anomalilerinin gözlemleneceği bir yıl olacak gibi duruyor. Bu durum benim gibi kar sevdalılarını kış aylarında olumsuz etkilemekle birlikte çıkmadık candan ümit kesilmez diyoruz :)

      Kasım ayı raporunda görüşmek üzere...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder